JiQi

节气 Jiéqì  24 seizoenen

Jiéqì geeft de beweging van de zon weer in een zonnejaar en verdeeld het jaar in 24 segmenten van 15 graden. Jié betekent gewricht, segment, ritme of knoop en geeft het begin aan van de energetische maand. Qì betekent energie, adem en pols en geeft het moment aan waarop de zon halverwege het teken is. Jiéqì zijn jaarlijks terugkerende energetische knooppunten. In de Maankalender 2018 zijn de 24 jiéqi met ‘zonfestival’ aangegeven. Gebruik deze kosmische energie van de 24 jiéqì voor oefeningen van de ruggenwervel en meditaties afgestemd op de seizoenen. Het beste tijdstip om te oefenen wordt ervaren van een half uur voor tot een half uur na de jiéqì.

Het zonnejaar bestaat uit twaalf grote jié; wat het begin van het sterrenbeeld aangeeft. (1e graad) en twaalf kleine qì die de positie van de zon halverwege het sterrenbeeld aangeven (15 graden).

De maan is een hemellichaam dat al snel opvalt als je naar de hemel kijkt. Onze voorouders observeerde de maan om er de seizoenen, tijd  en richting mee te bepalen. Patronen werden herkend aan de hemel als spiegeling in de natuur, de terugkeer van winter, lente, zomer en herfst met daarbij bijbehorende tekenen als sneeuw, regen, warmte en damp. Ontluikend en afstervende leven in de lente en herfst. Door de eeuwen heen zijn er vele kalenders ontstaan, maankalenders, zonnekalenders en ecologische kalenders. Veel informatie werd ook mondeling verhaald, in liederen en gekerfd in botten en steen.

In de herfst vermindert yang en groeit yin. Voor je welzijn is het belangrijk het yang in je lichaam te beschermen tegen wind en koude. Longoefeningen houden je fris en vitaal. Voorkom droogte in het lichaam waarbij voeding een goede hulp is. Sesamzaad, kleefrijst, japonica (Japanse) rijst, honing, biologische kip, rundvlees, vis, grote jujube/dadels, en yam (zoete aardappel) om je immuunsysteem op te bouwen. Drink water op lichaamstemperatuur en met kleine slokjes.

Sta op met een glimlach, streef naar optimisme en een kalme geest. Vermijd opwinding, ga voor ontspanning en geluk.

Positieve qì (gedachten en handelingen) tijdens de eerste twee uur voor een jiéqi stimuleren een feestelijke start vol energie en blijdschap. Je positieve inzet, hoe klein en onzichtbaar ook, in het streven naar liefde en harmonie en vraagt weinig energie. Probeer het eens uit. Elke twee weken kun je dit beoefenen en verfijnen.

秋分Qiu Fen, Midden herfst, Herfstequinox, 22 September om 22.02 uur

寒露 Hánlù, Koude dauw, 8 Oktober om  4.22 uur