9 December woensdag

woensdag 9 december

DOE JE WENS ROND NIEUWE MAAN 

Maak je geen zorgen, al is het buiten donker.

De sterrenhemel licht op met vallende sterren en om dan een wens te doen is heel speciaal, want je wens komt uit. Denk na over je wens, bereid je voor en denk goed na over je wens dit jaar. Een wens kan snel en onverwacht uitkomen, het kan echter ook even duren voordat alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen! Schrijf je wens op en doe het in een envelopje wat je onder je kussen bewaard. Open je envelop op 14 december om 17.00 uur.

Deze meteorenregen komt dicht bij de ster Castor (Tweelingen) vandaan en heeft zijn hoogtepunt rond Nieuwe Maan op 13 en 14 december. De Maan is donker waardoor de meteorenregen goed zichtbaar is bij onbewolkt weer.

Jupiter is de grootste planeet en de vijfde vanaf de Zon en tien keer zo groot als de Aarde. De geest van Jupiter is een planetaire nevel in Hydra, de Waterslang. De Waterslang beslaat een groot gebied maar is lastig te zien. Er is één ster te vinden met de naam Alphard, wat de ‘alleenstaande van de slang’ betekent. De siderische periode van Jupiter is 11.87 jaar.

De planeet Saturnus heeft ook een planetaire nevel die op de planeet zelf lijkt, en staat in het Sterrenbeeld Aquarius, de Waterman.  De siderische periode van Saturnus is 29,48 jaar.