etherische olieEtherische olie en allergie

Cosmetica wordt al heel lang gebruikt en stamt al uit de tijd van Cleopatra, het is heel populair  vooral onder vrouwen in westerse landen. Ook op het toneel gebruikt men make-up (schmink), in de kunst van de grime om iemand om te toveren tot bijvoorbeeld een Kat of een vlinder. Ook om het effect van het felle licht tegen te gaan.

cats-grime

In Nederland is cosmetica als volgt in de wet gedefinieerd:
Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.

We gebruiken cosmetica onder meer om bij te dragen aan:

 • persoonlijke hygiëne (zeep)
 • gezondheid (tandpasta)
 • benadrukken of verdoezelen van uiterlijke kenmerken (haarkleurproducten)
 • verzorgen van de huid (handcrème)
 • ontspanning of gevoel van luxe (badzout, parfum)
 • beschermen van de huid (zonnebrandcrème)
 • de vorm van het kapsel (haarlak)

Etherische olie

essential-oils

Etherische oliën, of ook wel essentiële oliën genoemd,  worden gewonnen van bloemen, kruiden en bomen en gebruikt voor de verbetering van fysiek, emotioneel en geestelijk welzijn. Zowel in de traditionele cosmetica als in de natuurcosmetica worden ze veel gebruikt. Etherische oliën hebben een positieve medicinale werking op lichaam en geest. Maar over het algemeen worden ze in het westen gebruikt als gewone geurstof en/of  als geurverbeteraars in dagelijkse huidverzorgingsproducten. Geurgrondstoffen kunnen ook allergieën veroorzaken, en om die reden is het in Europese landen verplicht om de gebruikte allergene stoffen op de verpakking te vermelden.

Allergie

parfum-2Geurgrondstoffen kunnen ook allergieën veroorzaken, en om die reden is het in Europese landen verplicht om de gebruikte allergene stoffen op de verpakking te vermelden.
Sinds maart 2005 moeten de 26 allergenen die het vaakst in geurstoffen en etherische oliën voorkomen, verplicht op de verpakking vermeld worden. En nog wel vanaf een concentratie van 0,001% voor “stay-on” producten (die op de huid blijven) en 0,01% voor “rinse-off” producten (die niet op de huid blijven, zoals reinigingsproducten).
De 26 allergene bestanddelen van parfums en etherische oliën zijn herkenbaar aan hun * INCI-namen:

*INCI is de afkorting van International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, ofwel het internationale naamgevingssysteem voor cosmetica-ingrediënten.Cosmetica worden samengesteld uit één of meer ingrediënten. Om verschillende redenen kan het wenselijk zijn dat de gebruiker van cosmetica op de hoogte is van de gebruikte ingrediënten. Bijvoorbeeld als hij of zij geen dierlijke grondstoffen wil gebruiken, of allergisch is voor stoffen die in cosmetica kunnen voorkomen.
 • Alpha-isomethylionone
 1. Anise Alcohol
 2. Amyl Cinnamal
 3. Amyl Cinnamyl Alcohol
 4. Benzyl Alcohol
 5. Benzyl Benzoate
 6. Benzyl Cinnamate
 7. Benzyl Salicylate
 8. Butylphenyl Methylpropional
 9. Cinnamal
 10. Cinnamyl Alcohol
 11. Citral
 12. Citronellol
 13. Coumarin
 14. Eugenol
 15. Evernia Furfuracea (Extract)
 16. Evernia Prunastri (Extract)
 17. Farnesol
 18. Geraniol
 19. Hexyl Cinnamal
 20. Hydroxycitronellal
 21. Hydroxyisohexyl 3-CyclohexeneCarboxaldehyde
 22. Isoeugenol
 23. Linalool
 24. Limonene
 25. Methyl 2-octynoate