stil-elfje-2

De naam Nyepi komt van ‘stil’ in het Balinees en wordt elk jaar herdacht op een andere datum na de nieuwe maan. Mensen blijven thuis, vakantiegangers op hun hotelkamers. Er wordt geen elektriciteit gebruikt, verkeer over land, door de lucht en over water ligt stil. Geen werk, reizen of entertainment is toegestaan. In plaats daarvan begint Bali’s nieuwjaar met stilte, introspectie en meditatie.
 
Sommigen beschouwen het als een tijd voor totale ontspanning en contemplatie en voor Moeder Natuur om zichzelf weer te voor te bereiden op een jaar vol groei en bloei. Het doel van Nyepi is om tot God te bidden om de menselijke wereld en het universum te zuiveren. “Gooi iets negatiefs weg en begin het nieuwe jaar met iets nieuws, iets positiefs, een nieuw enthousiasme voor de toekomst,”
Tijdens de feestdagen is de dag na Nyepi een van de families die elkaar bezoeken en vergeving biedt voor vroegere daden, terwijl de dagen voor Nyepi daarentegen gevuld zijn met muziek, lawaai en processies.
Het Melasti Ritueel van zuivering van beelden en beeltenissen vindt plaats drie dagen voor Nyepi.Gamelan
Gamelanorkesten begeleiden processies die hen naar de oceaan of de dichtstbijzijnde rivier brengen voor een reinigingsbad.
Melasti was bedoeld als het ritueel om de wereld te reinigen van al het vuil van zonde en slecht karma, door de symbolische daad van het verwerven  “het water des levens”.
 
De Melasti-ceremonie wordt gehouden op het strand met als doel zichzelf te zuiveren van alle slechte dingen in het verleden. Zoals in het algemeen geloof wordt de bron van water zoals meren- en oceanen beschouwd als de bron van het leven. Naast het uitvoeren van gebeden, tijdens de Melasti-ceremonie, worden alle heilige voorwerpen die tot een tempel behoren, gereinigd en gezuiverd.