onverpakte groenten-B

Brekend nieuws: mensen kopen eerder fruit en groenten die niet in plastic verpakt zijn. Het heeft enkele jaren geduurd, en een behoorlijk grote anti-plastic beweging, voordat supermarkten zich realiseerden dat verse producten beter verkopen als je ze kunt zien, ruiken en aanraken. Sinds de Nieuw-Zeelandse supermarktketen New World is gestopt met het verpakken van fruit en groenten in plastic als onderdeel van haar ‘food in the nude’-campagne, is de verkoop van sommige groenten met 300% gestegen.

“Toen we voor het eerst de nieuwe rekken opzetten, vlogen de produkten uit de schappen”, vertelde Nigel Bishopdale New World supermarkt eigenaar Nigel Bond aan de New Zealand Herald. “Het deed me denken aan toen ik als kind met mijn vader naar de fruithandelaar ging, je kon de verse citrusvruchten en lente-uitjes ruiken. Door producten in plastic te verpakken, ontnemen we mensen deze ervaring; het was een enorme drijfveer voor ons”.

“Nadat we het concept hadden geïntroduceerd, zagen we bijvoorbeeld dat de verkoop van bosuien met 300% was gestegen,” voegde hij eraan toe. “Er kunnen andere factoren een rol hebben gespeeld, maar bij andere groenterassen, zoals zilverbieten en radijs, hebben we een vergelijkbare toename gezien.

Bond zegt dat het plastic verbod meer positieve feedback heeft opgeleverd dan elke andere verandering die hij tijdens zijn 30-jarige carrière in de supermarktbranche heeft doorgevoerd. De nieuwe supermarkten in de wereld hebben plastic verpakkingen vervangen door gekoelde rekken met een ingebouwde groentehouder. Dit systeem houdt groenten veel verser dan vervuilende plastic verpakkingen.

“Groenten zijn voor 90% water en studies hebben aangetoond dat mistige producten er niet alleen beter uitzien, hun kleur en textuur behouden, maar ook een hoger vitaminegehalte hebben,” legt Bond uit. “We hebben ook een omgekeerde osmose systeem geïnstalleerd dat het water behandelt door 99% van alle bacteriën en chloor te verwijderen, zodat we er zeker van zijn dat het water waarmee we vernevelen zuiver blijft”.

De meeste Nieuw-Zeelandse supermarkten zijn gestopt met het leveren van plastic zakken voor eenmalig gebruik. De overheid zal ook een verplichte uitfasering van plastic zakken voor eenmalig gebruik invoeren voor alle detailhandelaren vanaf 1 juli van dit jaar.

New World Owner Foodstuffs heeft zich ertoe verbonden om verpakkingen 100% herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar te maken tegen 2025 volgens de Plastic Packaging Declaration van Nieuw-Zeeland. Het bedrijf is al overgestapt op recyclebare voedseltrays en volgt een BYO-containerschema voor de aankoop van vlees en zeevruchten. Deze initiatieven hebben de verkoop van groenten gestimuleerd en hebben bijgedragen aan de vermindering van de plastic vervuiling, maar Bond zegt dat de leveranciers aan boord moeten komen, zodat supermarkten de plastic verpakkingen volledig kunnen uitfaseren.

“We zijn als een tussenpersoon, we verkopen wat ze ons geven,” zei hij. “Ik denk dat fabrikanten een veel grotere rol te spelen hebben”.

In Australië zitten onze productiegangen nog steeds vol met plastic voor eenmalig gebruik. Hopelijk zal het succes van de Nieuw-Zeelandse ‘naakte’ voedselregeling de grote Australische supermarkten ertoe aanzetten om ook overbodige groente- en fruitverpakkingen weg te gooien.

Via de New Zealand Herald.