jasmijn

De Arabische jasmijn (Jasminum sambac) is een plant uit de olijffamilie. De witte bloemen groeien in dichte, eindstandige groepjes, waarvan er steeds maar een of enkele open zijn. De sterk geurende bloemen worden als aromamiddel gebruikt in jasmijnthee, net als de Kaapse jasmijn. Ook wordt er olie voor parfums uit gewonnen. De kroonslippen zijn 7-15 x 5–9 mm groot. De Arabische jasmijn komt oorspronkelijk uit de Oude Wereld, vermoedelijk uit India. De plant wordt tegenwoordig overal in de tropen gekweekt.

Jasmijn werkt antiseptisch en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Jasmijn Jasminum officinalis, werkt ontspannend en kalmerend, speciaal op de lever, nieren, milt en Chong en Ren meridianen.

​Jasmijn stimuleert de circulatie in het lichaam en verdrijft koude uit het lichaam.

In de zomer kan je jasmijn toevoegen aan een massage olie omdat het een koelend effect op het lichaam heeft. Voeg voor massageolie, 2-4 druppels Jasmijn toe aan een 4 eetlepels basisolie. Verder kan jasmijn tijdens de geboorte gebruikt worden om de contracties te versterken en het werkt licht pijnstillend. Brengt het hormonale systeem in balans en is daarom ook geschikt bij diverse vrouwelijke problemen zoals  premenstrueel syndroom, overgangsklachten etc.

Let op: jasmijn niet tijdens de zwangerschap gebruiken, alleen tijdens en na de geboorte.