het kleine nieuwjaar

De keuken is een belangrijke plek in het Jaar van het Varken. Genieten van het voorbereiden tot aan het natafelen. Verder een zeer goed jaar voor degenen die  bezig willen zijn op het gebied van landbouw, voeding, restaurants, diners voor twee of familie en vrienden.

Er zijn drie belangrijke gebieden in de kosmos: de hemel, de aarde en de onderwereld. In elk gebied zijn belangrijke goden en godinnen die contact met de mensen maken.
Een van de belangrijkste goden is de Keukengod, Zao Jun, ook wel bekend als de Vuurgod of Stoofgod.
Een afbeelding van de Keukengod hangt boven het fornuis afgebeeld op papier of hout en beïnvloed het gezinsleven op een positieve manier. Boven het fornuis kan hij een oogje in het zeil houden of alles naar behoren verloopt. Elk jaar brengt de Keukengod verslag uit aan de Hemel over de goede en slechte daden van de familie. Om de Keukengod tevreden te houden worden zijn lippen elk jaar met honing besmeerd, dan brengt hij alleen maar zoete woorden over naar de Hemel. Gedraag je altijd volgens de normen en waarden van het gezin in de keuken, dan worden er geen slechte dingen over je aan de Hemel gerapporteerd.
Besmeer zijn lippen met honing op de 23e dag van de 12e maand van de maankalender.
Het Kleine Nieuwjaar, een week na het nieuwe maanjaar, is ook bekend als het Festival van de Keukengod, de god die het morele karakter van elk huishouden overziet. Een papieren afbeelding van de Keukengod wordt verbrand op Klein Nieuwjaar. De geest van de god gaat naar de hemel om te rapporteren over het gedrag van de familie in het afgelopen jaar.
Een nieuwe afbeelding van de Keukengod wordt boven of bij de stoof opgehangen. Vanaf die positie overziet de god de gehele keuken en beschermt het familiehuishouden.