MAAN JAAR 2020

HARMONIE

Oost & West

Gelijkheid

Voor veel mensen is de oosterse denkwijze een uitdaging in ‘anders denken’ zoals Erin Meyer ondervond tijdens het geven van een cursus met deelnemers uit diverse culturen. Zij kregen opdracht om een foto te maken van een persoon, dat klinkt eenvoudig. Westerse deelnemers maakten een foto waarop vooral het gelaat van de persoon te zien is, terwijl oosterse deelnemers een foto maakte waarop de persoon en een groot deel van de omgeving is te zien. De westerse deelnemers vroegen zich vervolgens af waarom er een foto met zoveel achtergrond werd genomen. De oosterse vroegen zich af waarom er alleen een gezicht werd gefotografeerd.

Dit geeft het ‘anders’ denken goed weer. In het westen wordt er per onderdeel gekeken en gedacht terwijl  in het oosten juist naar de onderlinge en onderliggende verbanden wordt gekeken, het holistische denken.

Een ander voorbeeld wat Erin geeft is de adressering van een pakket of brief. In het westen schrijf je eerst de naam van de persoon op de envelop, dan de straat en als laatste de plaats en eventueel het land. In het oosten gaat dit net andersom. De acht principes zijn belangrijk als basis en makkelijk te leren: observeren, kijken, luisteren en voelen volgens de acht principes: extern – intern, koude – hitte, leegte – overladen, yin – yang. Is het niet buiten, dan is het binnen, is het niet koud, dan is het warm, ben je vitaal dan ben je niet vermoeid. Yin en yang vormen de basis waarop je altijd terug kunt vallen: yin is koud, vermoeid en intern, afnemende maan. Yang is warm, vitaal en extern en wassende maan.

Inhoud:
Herkennen van Patronen,
Etherische oliën en westerse kruiden.

Locatie: Hilversum
Datum: oktober – november, van 10.00 – 16.00 uur
Kosten € 75,- inclusief thee/koffie en lunch
Meld je aan via mijn e-mail: hess.van.klaveren@gmail.com met vermelding van vitaliteit en aantal personen.