MIMOSA THEEmimosa flower-B

Pinyin: Hé huan pí

Naam: Albizza Bark

Chinese naam: 合欢 皮

Engelse naam: zijdenboom schors, Mimosa

Latijnse naam: Cortex Albizzia

 

Van deze boom worden de bast (pí) en de bloemen gedroogd .

Albizzia julibrissin Durazz, of A. kalkora Prain van de familie Leguminosae, wordt voornamelijk verbouwd in de provincies Hebei, Henan en Hubei in China en geoogst in het voorjaar en de zomer.

kruidentheeDe boom wordt ontdaan van de schors , in secties gesneden, in de zon gedroogd en onverwerkt gebruikt.

Albizzia-schors werd traditioneel gebruikt als een kalmerende,  *anthelmintische en **discutiënte . Een gom-achtig extract wordt gebruikt als een pleister voor karbonkels en zwelling. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de behandeling van hartkloppingen en slapeloosheid als gevolg van angst.

*anthelminthicum: wordt gebruikt om parasitaire wormen te vernietigen.
**discutient: werkt aan een humor, gas te verspreiden of te verzachten, krimpen, of oplossen van een harde zwelling of tumor.

Hé huan hua

Albizzia-bloem, hua betekent bloem, de gedroogde bloemhoofdjes van A. julibrissin, worden op dezelfde manier gebruikt  om rusteloosheid, angst en slapeloosheid te behandelen.

Gebruik van He Huan Pi of Albizzia Bark in TCM

Zoet van smaak en neutraal, het werkt op de lever en hartmeridianen.

Effecten en medicinaal gebruik

Kalmeert de geest en verlicht angst: bij hartkloppingen en slapeloosheid veroorzaakt door angst, wordt albizzia schors alleen gebruikt in een afkooksel of gecombineerd met biota, kurkuma, polygala wortel en polygonatum stengel.

Stimuleert de bloedcirculatie en verlicht zwelling en pijn: het wordt gebruikt voor de behandeling van pijnlijke zwellingen veroorzaakt door verwondingen, steenpuisten of karbonkels.

Dosering:  in een afkooksel van 6 tot 15g.

Voorzorgsmaatregelen

De schors en bloem zijn mild in actie. Dit kruid mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen omdat een grote dosis abortus kan veroorzaken.

Bijwerkingen en toxiciteit

Er werden geen ongewenste bijwerkingen of toxiciteit gemeld bij de therapeutische dosis in klassieke Chinese materia medica.

Chemische bestanddelen: Hé Huan Pí bevat triterpene saponinen en tannine. Een aantal lignanen, samen met enkele fenolglycosiden, zijn ook geïsoleerd

Farmacologische bevindingen:

Kalmerend, hypnotiserend en antidepressiva

Pijnstillend, anthelmintisch en diuretisch

Veroorzaakt intensieve uteruscontracties