Miscommunicatie in digitaal tijdperk
Miscommunicatie in digitaal tijdperk.
De digitale communicatie heeft veel voordelen gebracht, je communiceert directer en sneller, wat zeer effectief kan werken, maar ook juist nadelige effecten heeft.
Nadelig is dat door snel en direct communiceren er slordig of slecht gecommuniceerd wordt. Je ziet dit dan vooral mis gaan bij bijvoorbeeld het maken van afspraken, waarbij er snel en onvolledig wordt gecommuniceerd. Er ontstaat een mogelijkheid tot vrije interpretatie voor de zendende en ontvangende partijen, er wordt achteraf niet geverifieerd of de boodschap juist is begrepen waardoor er dus veel mis kan gaan. Ook de betekenis van emoticons of emoji’s (kleine figuurtjes) in de tekst is niet bij iedereen bekend, en kan de boodschap een andere betekenis geven dan de bedoeling is.

1. Schamende emoji
Vrijwel iedereen die deze emoji gebruikt denkt dat het iemand is die zich schaamt, maar niets is minder waar. De druppel op het voorhoofd staat namelijk voor zweet. Het is dus de emoji die je hoort te gebruiken als je bijvoorbeeld hard bent wezen sporten.
2. Peace teken
Deze emoji gebruiken we als we het ergens mee eens zijn. Het teken staat voor de ‘V’ van victory. Ben je met een Brit aan het whatsappen? Probeer deze emoji dan even te vermijden. In Groot-Brittannië staat dit teken gelijk aan een middelvinger.


3. Vinger die naar boven wijst
De naar-boven-wijzende vinger is eigenlijk bedoeld om iets aan te wijzen. We gebruiken hem tegenwoordig als je het eens bent met wat er voor jou is gezegd. Een soort van retweet, maar dan in emoji-taal.

4. Emoji zonder mond
De emoji zonder mond wordt vaak gebruikt als mensen bang zijn. De ware betekenis is echter dat degene niks zegt. Zonder mond staat namelijk voor complete stilte. Gebruik ‘m bijvoorbeeld op momenten als je geen woorden voor de situatie hebt of bijvoorbeeld stil moet zijn.

5. High five emoji
Deze emoji wordt gebruikt als high five teken, maar staat eigenlijk voor een teken van dank. In het Japans betekenen twee handen tegen elkaar aan een groet van dankbaarheid.

6. De zwaaiende emoji
Deze nieuwe emoji wordt gebruikt als een emoji die lacht en zwaait. De emoji betekent echter een knuffel. De open handen staan voor open armen tijdens het aanbieden van een knuffel.

7. Handjes-in-de-lucht emoji
De handen-in-de-lucht emoji wordt vaak gebruikt voor iemand die zijn handen gebruikt bij het schreeuwen, maar de ware betekenis is twee handen in de lucht omdat er iets te is te vieren.
8. Vuur emoji
De emoji staat simpelweg voor vuur, maar wordt tegenwoordig gebruikt als iets tof is. In het Engels ook wel on fire. Als je in vervolg iets tof vindt, dan is de vuur emoji dus the way to go.

9. Vreemd lachende emoji
De lachende emoji die een beetje vunzig lacht wordt vaak gebruikt als je iemand jaloers wilt maken, maar heeft ook vaak flirterige doeleinden. Daarom staat-ie ook wel bekend als de sexual face emoji. Heb je iemand op het oog, dan is de kans groot dat je ‘m al weleens gebruikt hebt.

10. Lachende drol emoji
De lachende drol, z’n ware betekenis is simpelweg een lachende drol. De meeste mensen gebruiken ‘m echter als iets grappig is of om een komische draai te geven aan het verhaal dat ze vertellen. En eigenlijk is het qua origine een Japans gelukssymbool. Ja, dat zouden wij er ook niet mee associëren!