Praktijk dossier COVID-19

afbeelding: Geralt

Medische dossiers van een jonge en dappere vrouwelijke traditionele Chinese geneeskunde (TCM) arts over het bestrijden van de COVID-19 door Chen Juan, Huang Di, Wang Shi Qi, Cai Xiang


Angst komt uit onwetendheid, verlossing komt uit de Chinese geneeskunde.


Vandaag wil ik mijn ervaring met het behandelen van 30 COVID-19-patiënten van het begin tot het einde met u delen. Ik heb elke patiënt behandeld, van opname tot ontslag, en ik hoop dat mijn ervaring u wat inzichten kan opleveren.

Een van de overeenkomsten van deze 30 patiënten is dat het begin van hun ziekte relatief dichtbij is. De toelatingsdatum voor al deze patiënten was 4 februari 2020, met uitzondering van enkele patiënten die op 5 februari 2020 werden opgenomen. Door mijn observaties van het verloop van hun ziekte hoop ik een kleine klinische groepsstudie te geven.

Toen ik voor het eerst begon met het behandelen van COVID-19-patiënten, was mijn aanpak veelzijdig sinds ik de uitstekende presentaties van veel van mijn leraren had gelezen en overwogen. Gelukkig waren Dr. Zhang Ying Liang en Dr. Zhang Chang in staat om mij specifieke begeleiding en zekerheid te geven die volgens mij een significant verschil maakten

Ik ben gespecialiseerd in moeilijk te behandelen omstandigheden. Dus toen ik voor het eerst COVID-19-patiënten begon te zien, was ik natuurlijk bereid om veel verschillende factoren te overwegen, waaronder de individuele constitutie van de patiënt, de toestand van hun Qi en bloed, 8 principes en Zang Fu differentiële diagnose. Maar meer dan normaal leken deze patiënten vergelijkbare presentaties met elkaar te delen, daarom kon ik over het algemeen een gemeenschappelijk behandelplan bepalen.

DE PRIMAIRE OVEREENKOMST VAN DE DERTIG PATIËNTEN

Wat me opviel, was dat vrijwel al deze patiënten koorts hadden en degenen die dat niet hadden, koude rillingen hadden. Bovendien vertoonden de meeste patiënten koude ledematen; terwijl sommigen transpiratie hadden, hadden anderen geen transpiratie. Bovendien ervoeren patiënten hoofdpijn, misselijkheid, een bittere smaak in de mond en een droge keel. Het meest voorkomende symptoom dat ze allemaal deelden was een droge hoest. Van deze 30 patiënten konden er maar een paar slijm ophoesten.

In de meeste gevallen zag ik een intrigerend detail. Hun tongcoating was dik, wit en vettig, terwijl mijn leraar uit Changsha, een ander geografisch gebied 300 kilometer verderop, een andere tongcoating ontdekte. De vraag rees of tongcoatings anders waren vanwege de geografie en het weer, of omdat de meeste van de patiënten van mijn leraar meer behandeling kregen voorafgaand aan opname dan mijn patiënten.

Zie de onderstaande foto’s van de tong van mijn patiënten. Deze foto’s zijn gemaakt op de eerste of tweede dag van hun opname in het ziekenhuis.

afb 1.

Om hun tong in de loop van de tijd te volgen, richtte ik voor elke patiënt een WeChat-groep (te vergelijken met Whats-app) op en vroeg hen om elke ochtend een foto van hun tong te sturen. Samen met hun tongfoto vroeg ik hen om hun symptomen, energieniveau, slaap, eetlust, plassen, ontlasting, afkeer van kou, koude gevoelens in de ledematen of de rug, transpiratie te melden, inclusief of ze warm of koud zweet hadden, en als de hoeveelheid transpiratie overvloedig, schaars of vettig was. Ik vroeg hen ook om hun gelaatskleur te melden en welke medicijnen ze gebruikten, en of ze positieve of negatieve reacties op die medicijnen hadden.

Aangezien “noodzaak de moeder van de uitvinding is”, werd dit WeChat  eigenlijk onze methode van inname voor deze patiënten. Dit is de methode geworden waarmee we nu met al onze patiënten communiceren. Mijn collega’s en ik verzamelden en analyseerden al deze informatie, inclusief dagelijkse foto’s, en we kwamen tot de conclusie dat de meerderheid van deze 30 patiënten de diagnose Koude Damp dringen de Longen binnen/ Cold-Damp Invading the Lungs/, had.

SOORTEN GEBRUIKTE WESTERSE GENEESMIDDELEN EN KRUIDEN TIJDENS DE BEHANDELINGSPERIODE                                                               

Aangezien dit een ziekenhuis voor integratieve TCM en westerse geneeskunde is, was onze benadering van het COVID-19-virus het gebruik van beide soorten medicijnen. De westerse medicijnroute bood orale antivirale middelen aan, zoals Oseltamivir en Abidol. De ernstig zieke patiënten kregen ondersteunende therapie. IV-vloeistoffen werden strikt gecontroleerd. Als ze nog wel konden eten, dienden we over het algemeen geen vloeistoffen toe, omdat we dachten dat ze genoeg kregen. Vanuit het Chinese medische perspectief moesten we een differentiële diagnose stellen voordat we kruiden gingen voorschrijven. Integratieve therapie leek betere resultaten op te leveren. Bovendien bood dit de zeldzame kans om de essentie van de Shang Han Lun volledig te omarmen. Ik wist toen dat ik COVID-19 beter ging begrijpen en dat het een blijvende indruk op me zou maken.

Aangezien de meeste patiënten de diagnose koud-damp in de longen hadden, kregen ze voornamelijk de orale antivirale medicatie, Oseltamivir en Abidol. We merkten dat sommige patiënten IV-vloeistoffen nodig hadden.

De belangrijkste Chinese medicijnformules die met deze medicijnen werden gebruikt, waren:

• Xiao Chai Hu Tang (Minor Bupleurum-Decotion)

• Chai Hu Gui Zhi Tang (Bupleurum en Cinnamon Twig Decoction)

• Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang (Ephedra, Asarum en  Aaconite Decotion)

Gua Lou Xie Bai Ban Xia Tang (Trichosanthes-fruit, Chinees bieslook en Pinellia-Decotion.

afb 2

Bijna alle mensen/patiënten hadden Ma Huang (Herba Ephedrae) nodig.

Ma Huang (Herba Ephedrae) bleek gedurende het hele behandelingsproces, ongeacht welke formule werd gebruikt, een essentieel hulpmiddel bij de behandeling. In het begin was er veel discussie over het gebruik van Ma Huang (Herba Ephedrae), maar die debatten werden snel stopgezet toen we zagen hoe effectief het was.

Toen COVID-19 rond half januari 2020 begon, kreeg ik dagelijks veel telefoontjes van patiënten. Terwijl mijn collega’s en ik hun röntgenfoto’s analyseerden, besteedden we niet te veel aandacht aan de ernst van de ziekte, totdat we actief met patiënten werkten.

Wat me opviel was dat, hoewel veel patiënten symptomatische verlichting ervoeren, hun CT-scans de progressie van de ziekte lieten zien. Het toonde de verslechtering van de longaandoeningen aan, aangezien het witte gebied in de scan bleef uitzetten. Verrassend genoeg verbeterden de slaap, de eetlust, het energieniveau, enz., van de patiënt over het algemeen. In het begin was ik verbijsterd en probeerde ik mogelijke verklaringen voor dit fenomeen te onderzoeken. Daarom vroeg ik mijn senior collega of hij dacht dat het mogelijk was dat slijm nietsvermoedend in de longen van patiënten terechtkwam.

Wat mijn patiënten meldden, was dat zodra ze het sputum hadden opgehoest, hun ademhaling veel opener aanvoelde. Dit was vooral het geval voor patiënten met een droge hoest, voor de 30 patiënten die ik overzag. Ze hebben allemaal hetzelfde ervaren: moeilijke inademing, maar normale uitademing. Dus, met dat in gedachten, stond ik erop om vanaf dat moment Ma Huang (Herba Ephedrae) te gebruiken voor al mijn patiënten.

Gedurende de gehele behandelingsperiode van 4 februari 2020 tot 20 februari 2020 werden de meeste ernstig zieke patiënten milde gevallen, en de meeste milde gevallen werden met deze integrale benadering van zorg uit het ziekenhuis ontslagen. Hieruit hebben we geleerd dat Ma Huang (Herba Ephedrae) cruciaal was voor het bereiken van uitzonderlijke resultaten voor deze 30 patiënten.

Naar aanleiding van deze ervaring, beveel ik nu ten zeerste het gebruik van Chinese kruiden aan om COVID-19 te behandelen, in al zijn stadia. Hoewel het gebruik van kruiden niet-invasief is met relatief milde bijwerkingen, is het niet alleen effectief om milde en middelmatige stadia van deze ziekte te behandelen, het kan ook helpen voorkomen dat patiënten naar de meer kritieke stadia van deze ziekte gaan.

Ik kan echter benadrukken hoe belangrijk het is om een nauwkeurige diagnose en regelmatig bijgewerkte kruidenrecepten te krijgen voor het specifieke stadium van de ziekte.

Hieronder vindt u enkele casestudy’s, met uitleg voor elke casus.

CASE 1

Een vrouwelijke patiënt in bed # 4 werd op 2/4/20 opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts van ongeveer 41 ° C (105,8 ° F), detectie van nucleïnezuur (+). Ze vertoonde ook ernstige pijn op de borst, kortademigheid, ademhalingsmoeilijkheden en haar zuurstofsaturatieniveau in het bloed was 97%. Bovendien kon ze niet uit bed komen, had ze slapeloosheid door pijn op de borst en kon ze niet eten. Ze kreeg een kom pap geserveerd en dat kon ze niet eens opmaken. Deze patiënt kon nauwelijks praten en toen ze dat deed, had ze een erg zwakke stem. Ik merkte dat elke keer dat ze probeerde te spreken, haar woorden werden ingekort omdat ze halverwege de zin moest inademen. Het leek er echter niet op dat haar uitademing was aangetast. De patiënt kon ook niet slapen vanwege de pijn en ze zei dat ze voelde dat al haar ribben zouden breken. Ze had niet het gevoel dat ze COVID-19 had, maar ze voelde dat haar ribben gebroken waren. Ze was emotioneel, begrijpelijk en erg kwetsbaar.

Aangepaste Ma Huang Xia Zhu Tang en Gua Lou Xie Bai Ban Xia Tang (Trichosanthes Fruit, Chinese bieslook en Pinellia-decotie (pg 293 Bensky)) werden voorgeschreven. Op 2/7/20 was haar temperatuur onder controle en pijn op de borst, en de dyspneu verbeterde. Op 20-2-20 had de patiënt slechts een matige hoest met slijm en geen andere symptomen. Nucleïnezuurtest (-).

Afb 3

Tong wordt hier getoond ter vergelijking.

De westerse medicijnen, Ofloxacin (antibiotic) en Ribavirin (Ribavirine, ook bekend als tribavirine, is een antiviraal medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van RSV-infectie, hepatitis C en sommige virale hemorragische koorts), werden voorgeschreven. Ik stond erop haar geen steroïden te geven vanwege het grote oppervlak van de ondoorzichtigheid als gemalen glas (GGO). Steroïden zouden de infectie verder verspreiden en het herstel bemoeilijken. Daarom kreeg ze alleen Chinese kruiden.

Op 7-2-20 was haar temperatuur onder controle en haar pijn op de borst en kortademigheid waren iets beter. Wat me echter zorgen baarde, was dat haar hoest erger was. Ik was een beetje nerveus, vooral omdat ik een westerse arts ben die zelf Chinese geneeskunde leerde, dus mijn intuïtie om het gebruik van steroïden te vermijden, riep veel vragen op bij mijn leeftijdsgenoten. Toen de patiënt zei dat haar hoest verergerde na het innemen van de kruiden, vroeg ik haar: ‘Voel je je slechter of voel je dat je borstkas strak is nadat je hoest?’ Ze zei: ‘Nee, nadat ik hoest, voel ik me beter, vooral als ik wat sputum kan hoesten. Ik heb het gevoel dat de borst opener is. ‘ Nadat ik dat had gehoord, had ik er alle vertrouwen in dat ik op de goede weg was. Nadat haar temperatuur normaal was, hebben we haar geen Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang meer gegeven (Ephedra, Asarum en Prepared Aconite Decoction). In plaats daarvan gebruikte ik een aangepaste versie van Gua Lou Xie Bai Ban Xia Tang (Trichosanthes Fruit, Chinese Chive en Pinellia Decoction) en voegde ik een grote hoeveelheid Zi Su Zi (Fructus Perillae), Jiang Can (Bombyx Batryticatus), Di Long ( Pheretima), Fu Ling (Poria) en meer. De sleutel was om haar verstopte borst te openen en haar te helpen het slijm op te ruimen.

Na nog 3 doses te hebben genomen, na 9 dagen kruiden, verbeterde haar situatie dramatisch. Voorheen kon ze alleen gaan liggen en kon ze niet uit bed komen. Soms moest de verpleegster haar helpen met eten. Maar op 13-2-2020 was haar stem robuust en kon ze uit bed komen. Ze zei echter dat ze nog steeds een beetje pijn in haar borst voelde als ze hoestte of bewoog. 

Daarna waren de volgende formules relatief gemakkelijk te onderscheiden. Ik gebruikte Gua Lou Xie Bai Ban Xia Tang (Trichosanthes Fruit, Chinese bieslook en Pinellia-decotion).

Hieronder vindt u haar CT-scans in de loop van de tijd.

Afb 4

Bij deze CT-scan is het duidelijk dat haar infectie zeer ernstig is. Een kwart van haar longen was bedekt met matglas (GGO). Haar eerste klinische manifestatie kwam precies overeen met het CT-resultaat.

Afb 5

Op 19/02/20 toonde haar CT aan dat een groot deel van GGC was verdwenen. Bovendien waren haar beide nucleotidetests negatief. Maar aangezien de regels streng zijn vanuit ons hoofdkantoor, mochten we de patiënt nog niet ontslaan.

De belangrijkste kruidenformules die ik tijdens de behandeling voor deze patiënt gebruikte, waren Ma Huang Jia Zhu Tang (Ephedra Decoction plus Atractylodes) en

Gua Lou Xie Bai Ban Xia Tang (Trichosanthes Fruit, Chinese bieslook en Pinellia Decoction).

CASE 2

De volgende persoon betreft een mannelijke patiënt in bed # 14. Deze patiënt is 57 jaar oud en liep via een familiebijeenkomst thuis het COVID-19-virus op. Samen met de meeste van zijn familieleden bevinden ze zich allemaal in het ziekenhuis en ervaren ze ernstige symptomen. Deze patiënt had 9 dagen voor opname in het ziekenhuis hoest en koorts. Zijn koorts was niet zo hoog, dus nam hij eerst wat zelfzorggeneesmiddelen. Toen hij een bevestigd geval was en op 2/4/20 in ons ziekenhuis werd opgenomen, was zijn koorts maar liefst 39 ° C (102,2 ° F). Zijn presentatie was ernstiger dan bij de vorige patiënt. Voor deze patiënt hebben we besloten hem op de steroïde, methylprednisolon, te zetten. Eerder vond ik dat steroïden ongepast zouden zijn, maar ik realiseerde me nog niet volledig de bijwerkingen bij COVID-19-patiënten, tot deze patiënt. Zijn CT vertoonde duidelijk vertraagde absorptie. Met andere woorden, hij zou veel langer in het ziekenhuis moeten blijven dan anderen.

Het verschil dat ik bij deze patiënt opmerkte, is dat hij, in tegenstelling tot anderen die zich relatief comfortabel voelden, met niemand wilde praten en dat zijn humeur erg laag was. Hij zei dat hij een verstopte borst voelde en niet uit bed wilde komen. Ik vroeg hem of hij een droge mond had en hij zei dat hij dat niet had, maar dat hij een afkeer van kou had. Naar verluidt voelde hij zich overal in het lichaam koud maar had hij geen transpiratie. Zijn neutrofielen-, amyloïd- en calcitoninespiegels waren allemaal abnormaal. Zijn transaminasespiegel was abnormaal en zijn urine-eiwit was 1+. Destijds was zijn zuurstofsaturatie in het bloed slechts 93%, dus ik dacht dat de testresultaten en zijn mentale toestand en symptomen consistent waren.

Deze patiënt had een afkeer van koude, koude rillingen, voorkeur voor continue slaap, slechte humeur en een laag energieniveau. Toen hij een afwezigheid van dorst meldde, gaf ik hem Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang (Ephedra, Asarum en Prepared Aconite Decoction(pg 35 Bensky) ) met een klein beetje Ren Shen (Radix et Rhizoma Ginseng). Bovendien werd, gezien zijn hoge temperatuur en zijn lage energie, 80 mg Methylprednisolone, een steroïde, werd die avond door de behandelende arts toegediend. De volgende dag normaliseerde zijn temperatuur, maar zijn zuurstofgehalte in het bloed bleef op 93%.

Op 9-2-20 had de patiënt nog steeds congestie op de borst, droge hoest en geen zin om te bewegen. Ik had aanvankelijk gedacht dat het kwam omdat hij kleiner en zwakker was, maar zijn schoonzoon vertelde me dat de patiënt lichamelijk werk doet en meestal erg gezond en sterk was. Dus probeerde ik mijn supervisor ervan te overtuigen de steroïden niet meer te gebruiken.

Ik was tegen het toedienen van gamma-globuline. Ik kon niet begrijpen waarom het in dit geval nodig was om het te gebruiken. Dus op 2/9/20 stond ik erop dat we de steroïden stopten en mijn supervisor was het daarmee eens. We hebben ook de gamma-globuline verwijderd. Tegen die tijd was de temperatuur van de patiënt al weer normaal geworden door het gebruik van steroïden.

9-2-20 Ik schreef Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang (Ephedra, Asarum en Prepared Aconite Decoction) voor en voegde Dang Shen (Radix Codonopsis) en Sheng Sai Shen (gedroogde ginseng) toe. Ik heb ook Zi Su Zi (Fructus Perillae), Jiang Can (Bombyx Batryticatus), Cang Zhu (Rhizoma Atractylodis), Fu Ling (Poria) toegevoegd. Houd er rekening mee dat alle kruiden die ik deze keer gebruikte, geëxtraheerde korrels waren. Ik ontdekte dat zowel extractkorrels als decocties vergelijkbare resultaten opleverden.

Nadat de patiënt de formule een paar dagen had ingenomen, op 2/12/20, ontdekten we verbazingwekkend genoeg dat hij uit bed kon komen. Hij kwam niet alleen uit bed, maar hij praatte met anderen en at normaal zonder hulp!

Tussen 2/4/20 en 2/9/20 kon hij alleen pap eten en niets anders omdat hij zei dat hij geen honger had en de pap nauwelijks kon slikken.

Op 12-2-20 wilde hij een lunchpakket bestellen van het vaste menu en ik was in de wolken. De patiënt vertelde via WeChat dat zijn congestie op de borst beter was, maar dat hij nog steeds ernstig hoestte en dat het witte slijm gemakkelijk kon worden opgehoest. Hij had niet langer het gevoel dat zijn borst overbelast was met slijm omdat het was losgekomen. Gezien zijn algehele herstel, heb ik de formule aangepast en hem Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang (Ephedra, Asarum en Prepared Aconite Decoction) gegeven met San Ren Tang (Three-Nut Decoction (pg 186 Bensky)).


Hieronder vindt u zijn CT-resultaat.

Dit was de eerste scan toen hij op 2/5/20 werd toegediend. Je kunt zien dat zijn longen ernstig beschadigd waren. Naar mijn mening waren de longblaasjes ernstig aangetast.

Afb 6

Op 24/02/20 was het medische team op de hele verdieping erg blij voor hem en zijn familie omdat zijn CT-scan aantoonde dat de longen duidelijk aanzienlijk opruimden. Aangezien leden van zijn familie allemaal in dezelfde eenheid aan het genezen waren, zou het tragisch zijn geweest en mogelijk hun genezing hebben beïnvloed als hij was verslechterd en niet verbeterd.

Afb 9

Op 20/20/20 voelde de patiënt zich over het algemeen goed en had hij weinig tot geen symptomen. Hij had af en toe een lichte hoest, maar geen sputum. We raden aan dat de patiënt nog een paar dagen in het ziekenhuis blijft voordat hij naar huis gaat.

MIJN CONCLUSIE NA HET HERZIEN VAN DE CT-RESULTATEN VAN DE PATIËNT

Door mijn observatie van CT-scans tot nu toe, concludeerde ik het volgende:

Als de CT van de herstelde patiënten zeer duidelijke donkere vlekken vertoonde, zou ik de patiënt vragen: “Hoe was uw lichaamsbouw voordat u de COVID-19 opliep?” De meesten zouden heel goed antwoorden. Vervolgens vroeg ik: ‘Voelde u dat u snel moe was of gemakkelijk transpireerde?’ De meesten zouden nee zeggen.

Als de markeringen in de longen er echter dikker uitzagen dan de rest en het donkere gebied niet zo helder en duidelijk is, zouden deze patiënten u vertellen dat ze moeite hadden met ademhalen voordat ze COVID-19 opliepen en vertoonden ze vaak vermoeidheid en gemakkelijk transpireren.

Dus, met dit in gedachten, besprak ik met mijn collega’s het concept van het al dan niet diagnosticeren van long-energie-tekort (Lung Qi-deficiëntie) door middel van CT-resultaten. Aangezien dit slechts een hypothese is, ben ik onzeker of het juist is, maar bij het beoordelen van de patiënt in bed # 14 is het duidelijk te zien dat er binnen 15 dagen vanaf de eerste CT tot de laatste CT grote verbeteringen waren .

ALLE MENSEN DIE ZIJN ONTSLAGEN HADDEN NIET LANGER EEN DIKKE, WITTE, VETTE TONGCOATING

Hieronder vindt u foto’s van Case # 2 zowel op 2/4/20 als op 20/02/20. Let op het enorme verschil in de afbeeldingen. In eerste instantie vroeg ik me af of het een scan van dezelfde persoon was, of dat de camera defect was omdat er zo’n dramatische verandering was. Om zeker te zijn, heb ik verzocht om de foto opnieuw te maken.

Na alle informatie over deze 30 patiënten te hebben verzameld, inclusief de opnames van hoe hun tong was veranderd, waren ze klaar om te worden ontslagen.

Het volgende is een compilatie van alle tongfoto’s en het is duidelijk dat geen van de patiënten de dikke, witte, vette tongcoating meer had. Ik kan niet zeggen dat het allemaal normale tongcoatings zijn, maar de patiënten vertelden me dat de toestand van hun huidige tong na mijn behandelingen dezelfde was als hoe het eruitzag voordat het COVID-19-virus opliep.

Afb 11

GA DOOR MET SLIJM ELIMINERENDE KRUIDEN TIJDENS DE BEHANDELING

Ik herkende ook een soortgelijk patroon bij al mijn patiënten. Alle patiënten hadden een verergering van de symptomen rond 31/1/20, de laatste was 2/2/20. De meeste patiënten hadden hun CT-scans op 2/2/20 of 2/3/20. Wat ik ontdekte was dat op 8-2-20 de CT-resultaten allemaal ernstiger leken te zijn.

• Ondanks dat de CT-resultaten ernstiger waren op 8-2-20, verbeterden de subjectieve symptomen van de patiënt allemaal

• 3/2 / 20-3 / 12 of 13, alle CT-resultaten van de patiënt lieten absorptie zien

• Ik concludeerde dat de piek van COVID-19 ongeveer op de dagen 7-8 ligt, wat samenvalt met de presentatie van andere soorten virale longontsteking.

Ik heb veel experts gevraagd waarom patiënten verbeteren voordat hun CT-scans verbetering vertonen. Velen van hen zijn het erover eens dat de CT-resultaten lijken te verbeteren nadat het subjectieve gevoel van de patiënt beter is. Daarom concludeer ik dat de CT-resultaten achterblijven bij de presentatie van de patiënt.

Mijn persoonlijke gevoel is dat hoewel de patiënt verlichting ervaart van hoesten, koorts, misselijkheid enz., het vastgehouden slijm in de longen niet is aangepakt. De meeste patiënten vertonen hoge koorts, dus de meeste artsen zouden zich richten op het verminderen van de koorts zonder het slijm aan te pakken.

Bovendien gebruikte mijn afdeling voornamelijk TCM-behandeling, terwijl anderen de westerse geneeskunde strikt mochten gebruiken. Ik merkte dat sommige patiënten bij opname zeer weinig symptomen hadden. Na 3-4 dagen begonnen ze echter kortademigheid en ademhalingsproblemen te ontwikkelen

Nadat ik dit patroon had ontdekt, drong ik er bij mijn collega’s op aan om zelfs voordat de patiënt symptomen begint te vertonen slijm eliminerende kruiden te gaan gebruiken. Vijf van de kruiden die ik het meest gebruikte waren Zi Su Zi (Fructus Perillae), Jie Zi (Semen Sinapis), Jiang Can (Bombyx Batryticatus), Cang Zhu (Rhizoma Atractylodis) en tenslotte Ma Huang (Herba Ephedrae). Ma Huang (Herba Ephedrae) was iets dat ik gedurende de hele behandeling gebruikte. Het is een belangrijk kruid dat NIET mag worden weggelaten. De meeste van onze patiënten gebruikten Ma Huang (Herba Ephedrae) van 8 februari 2020-20 februari 2020.

Deze groep patiënten, vooral de 15 die op 25-2-20 vrijkwamen, vertoonde volledige absorptie zonder een spoor achter te laten. Dus ik veronderstel dat deze theorie klopt.

Op 18/02/20 las ik een pathologierapport over COVID-19, en een arts wees erop dat fibrose zich ontwikkelt in de longen, slijmafscheidingen, longoedeem, hyaline membraanvorming en meer. Ik heb begrepen dat deze secretie of slijm aanwezig is, en dat is wat wij in de Chinese geneeskunde beschouwen als vochtig slijm. Wat we dus hebben geleerd, is dat het voor herstel van vitaal belang is om dit slijm te verdrijven om verdere complicaties en belasting van de longen te voorkomen.

MIJN OBSERVATIE VAN DE KENMERKEN VAN COVID-19

De meest opvallende kenmerken van COVID-19 zijn:

EERSTE:

De patiënt treedt qua symptomen het hoogst op na ongeveer 1 week in het virus. Of het nu gaat om hoesten, slijm of andere klachten, ongeveer 7 dagen na het begin van de infectie vertoont de patiënt de ernstigste symptomen.

1. Binnen 1 week pieken de symptomen in ernst

2. Overmatig gebruik van rectale antipyretische medicatie, hitte-zuiverende ontgiftende kruiden of IV-vloeistoffen zal ‘s middags koorts of piekkoorts veroorzaken, maar niet overdag.

3. Nadat de koorts is verdwenen, verergert de hoest. De toestand van de patiënt verbetert als de patiënt sputum kan ophoesten, met behulp van Chinese kruiden.

TWEEDE:

Ik merkte dat alle patiënten koorts hadden en reflexief 3 dagen Lopinavir en Lian Hua Qing Wen capsules (kruiden) kregen. Ik merkte dat deze patiënten toen misselijkheid en gebrek aan eetlust en diarree ontwikkelden. Twee derde van deze patiënten ontwikkelde leverfunctiestoornissen. Ik weet niet zeker of deze symptomen deel uitmaken van de COVID-19-infectie of dat het bijwerkingen waren van de Lopinavir- of Lian Hua Qing Wen-capsules. Beide worden beschouwd als koud van aard.

Een andere observatie is dat van de 20 patiënten die op 2/4/20 werden opgenomen, de koorts daalde, maar herhaaldelijk weer omhoog ging als de patiënt herhaaldelijk antipyretische medicatie rectaal kreeg om hun hoge temperatuur te behandelen. Het duurt ongeveer 3-5 dagen voordat de temperatuur is gestabiliseerd.

Als antipyretische medicijnen werden vermeden ten gunste van kruiden om de koorts te verminderen, leek de duur van de koorts te verkorten tot 0,5-2 dagen. Omdat dit misschien onconventioneel was, moesten we de patiënten uitleggen dat ze kalm moesten blijven en zich geen zorgen moesten maken over hoge koorts die hun toestand verergerde, dat het in feite de duur van koorts zou verkorten. Dit kan op zijn beurt de patiënt helpen om goed te slapen en de nodige rust te krijgen voor herstel.

Mijn supervisor en ik besloten dat IV-vloeistoffen alleen zouden worden gebruikt als het absoluut noodzakelijk was en dat we het zouden beperken tot 2 verschillende soorten.

Ma Huang (Herba Ephedrae) DOSERING EN FORMULE

Sommigen van jullie kunnen zich afvragen welke dosis Ma Huang (Herba Ephedrae) het meest geschikt is. Om eerlijk te zijn, had ik aanvankelijk weinig vertrouwen in de dosering. Mijn collega stelde voor om ongeveer 10 gram Ma Huang (Herba Ephedrae), 15-20 gram Gui Zhi (Ramulus Cinnamomi), 15-20 gram Ku Xing Ren (Semen Armeniacae Amarum) en 10 gram Gan Cao (Radix et Rhizoma) te gebruiken Glycyrrhizae).

WAAROM HEBBEN ALLE PATIËNTEN MA HUANG FU ZI XI XIN TANG (EPHEDRA, ASARUM EN ACONIET DECOCTIE) NODIG?

Toen nationale TCM-experts naar ons ziekenhuis kwamen, vroegen ze waarom ik Ma Huang Fu Zi Xi Xin Tang (Ephedra, Asarum en Prepared Aconite Decoction) voor alle patiënten gebruikte en ik legde op deze manier mijn redenering aan hen uit. Samen met Dr. Zhang Chang en Zhang Ying Dong leerden we van een oude man die expert is in Five Elements en Wu Yun Liu Qi (Five Movements and Six Climates) dat 2019 een jaar is met een tekort aan het Aarde Element. Dat betekent dat het geen goed jaar is om iets te doen dat het spijsverteringsstelsel zou schaden, namelijk de milt en de maag. Dus, in het voorjaar van 2019, toen ik kinderen behandelde met plotselinge koorts als gevolg van verkoudheid, zou ik zijn aanbeveling van Fu Zi Li Zhong Wan (Prepared Aconite Pill to Regulate the Middle (pg 220 Bensky) ) gebruiken. Het werkte elke keer uitzonderlijk goed.

Bovendien vertelde ik in de zomer van 2019 al mijn patiënten met Milt-Qi-deficiëntie om de consumptie van rauw fruit en groenten te vermijden of te minimaliseren, en om koud water te vermijden. Dit is vooral belangrijk voor de kinderen. Ik vroeg de ouders om hun kinderen ook in de zomer altijd warme of hete dranken te geven. Ik weet dat het voor sommigen moeilijk was, maar de meeste ouders waren meegaand. Ook heb ik in oktober 2019 opzettelijk 10-15 g Fu Zi (Radix Aconiti Lateralis Praeparata) toegevoegd aan alle formules van mijn patiënt. En wat me verbaasde toen ik hoorde, dat mijn patiënten, die mijn voedingsrichtlijnen volgden, niet besmet waren met COVID-19. Ik heb ongeveer 3600 patiënten en 60% van hen werkte in Wuhan en ze waren niet besmet!

Mijn conclusie is dat de patiënten die op 2/4/20 met hoge koorts werden opgenomen, zich in de winter niet voldoende “beschermden”. Het is moeilijk om Huang Di Nei Jing (Yellow Emperor’s Inner Classic) uit te leggen aan westerse artsen of aan patiënten, maar de resultaten leken te laten zien dat als iemand in de winter niet voor zijn lichaam zorgt, de lente-ziekten zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen. Wat ik in de winter voor mijn patiënten deed, was om hun Yang te versterken en ‘te bewaren’ en in de lente liet ik ze ventilerende kruiden gebruiken, zoals Ma Huang (Herba Ephedrae) en Xi Xin (Radix et Rhizoma Asari) tegen eventuele invasies van buitenaf.

VOORDAT WE MA HUANG TANG (EPHEDRA-DECOCITE (PG 33 BENSKY)) EN MA HUANG FU ZI XI XIN TANG (EPHEDRA, ASARUM EN PREPARED ACONITE DECOCTION (PG 55)) AAN DE PATIËNTEN VOORSCHREVEN, DRONKEN WIJ ALS ARTSEN DEZE FORMULES EERST 3 VOLLE DAGEN.

Wat me opviel is dat hoewel deze formules de buitenkant normaal gesproken verdrijven door zweten op te wekken, ik en mijn collega’s niet zweten nadat we de formule hadden gedronken. We gebruikten tot 30 g Ma Huang (Herba Ephedrae) en 45 g Gui Zhi (Ramulus Cinnamomi). Wij drieën hebben geen last gehad van zweten en ook geen ongemak of bijwerkingen. Daarom hebben we besloten om voor onze patiënten dezelfde formules te gebruiken.

Nadat ik de patiënten de kruiden had gegeven, merkte ik dat er slechts een kleine hoeveelheid transpiratie optrad bij patiënten met hoge koorts. Bovendien zou hun koorts verdwijnen nadat zweten was opgetreden. Later nadat de koorts voorbij was, merkte ik bij het toedienen van een formule met Ma Huang (Herba Ephedrae) geen zweten op.

Ik vroeg mijn leraar, Dr. Zhang Ying Dong, naar de reden voor het ontbreken van zweet. Hij raadde mij twee zeer waardevolle onderzoeksartikelen aan, die veel van mijn vragen beantwoordden. Ik merkte dat ik me Ma Huang (Herba Ephedrae) alleen herinnerde als een zweetafdrijvend kruid om de buitenkant te openen en zweten te veroorzaken, maar ik vergat de rest van zijn functies. Ik herinnerde me plotseling dat Ma Huang (Herba Ephedrae) in de lezing van mijn leraar, Dr. Huang Shi Pei, zelfs kan worden gebruikt voor een oudere patiënt die bewusteloos was door het gebruik van Diazepam.

DE BETEKENIS VAN MA HUANG (HERBA EPHEDRAE) BIJ DE BEHANDELING VAN DEZE EPIDEMIE

Naar mijn mening zijn de twee grootste voordelen van Ma Huang (Herba Ephedrae) voor de behandeling van deze epidemie:

EERSTE – het opent de GEHELE borstholte;

TWEEDE – het opent de waterdoorgang boven de longen door de urineproductie te verhogen, wat leidt tot de afvoer van opgehoopte vloeistoffen en vocht uit de longen.

Geval na geval zag ik patiënten de urineproductie verhogen, zonder dorst te ervaren. Bovendien drukten ze zich lichter en energieker uit. Daarom kreeg ik veel meer vertrouwen in het voorschrijven van Ma Huang (Herba Ephedrae) naarmate de tijd verstreek.

DE VERHOUDING TUSSEN LICHAAMSCONSTITUTIE VOOR EN NA INFECTIE

Aangezien ik gespecialiseerd ben in het behandelen van gemengde of moeilijk te behandelen aandoeningen, is het absoluut noodzakelijk om de lichaamssamenstelling van de patiënt in evenwicht te brengen door aandoeningen te behandelen die zich nog niet hebben gemanifesteerd. Dit betekent dat ik niet alleen het symptoom moet overwegen, maar ook de oorzaak ervan. Op deze manier kunnen we de onbalans van het lichaam corrigeren voordat ze zich voordoen als gezondheidsproblemen.

Maar nadat ik zoveel patiënten in het ziekenhuis had opgenomen met een COVID-19-infectie, vroeg ik me plotseling af of deze epidemie slechts één groot ongeluk is?

Zo ja, maakt het echt uit of de patiënt sterk of zwak is, jong of oud? Als het iets is dat snel opkomt, wanneer kunnen we dit ‘ongeluk’ dan uitroeien, zou dan niet alles weer normaal zijn? Wat als we ontdekten is dat als de duur van de ziekte niet te lang aanhield of als de Zheng (oprechte) Qi van de patiënt intact bleef omdat hij of zij niet te veel beschadigd was door het virus of de medicijnen, we in staat waren om het heel snel op te lossen. Daarom is er in theorie mogelijk geen tekort nadat de patiënt is hersteld.

Van de 30 patiënten waren er slechts 4 ouderen ernstig ziek. Voor degenen die gemiddeld ouder waren dan 60 jaar, zou ik wat Dang Shen (Radix Codonopsis) en Huang Qi (Radix Astragali) aan hun formule toevoegen. Voor de rest van de patiënten heb ik geen tonics toegevoegd. Alle patiënten leken goed te reageren op de op Ma Huang (Herba Ephedrae) gebaseerde formules.

Ik merkte ook op dat 7 van de patiënten bij opname in het ziekenhuis de eerste vijf dagen alleen pap konden eten. Ze konden geen brood, rijst of iets anders eten. Tot gisteren bestelden tussen de 30 patiënten 40 lunchboxen per dag. Waarom? Sommige patiënten waren jonge mannen en ze hadden nog steeds honger nadat ze een lunchdoos hadden opgemaakt! Ik zag dit als een heel goed teken dat hun gezondheid terugkeerde.

Concluderend, wanneer de eetlust terugkeert bij een patiënt, betekent dit dat de milt- en maagfuncties weer normaal zijn geworden en dat ze aan het einde zijn van de ellende die ze hebben doorstaan.

Bedankt voor het lezen over mijn gedachten, observaties en proces met betrekking tot deze 30 COVID-19-patiënten.


Samengesteld en vertaald door John K. Chen, Pharm.D., PhD., OMD, LAc
vertaald uit het engels: Marjanne Hess van Klaveren
Editors: Debra Nash-Galpern, L.Ac., DiplOM, Robert Chu, L.Ac., OME, Lorraine Wilcox, L.A.c, Rina Sasmita, Donna Chow, L.Ac., DiplOM
© 2020 Lotus Institute of Integrative Medicine -www.eLotus.org

Disclaimer: Dit artikel is samengesteld en vertaald door John Chen uit onderstaande verwijzingen om de lezers te informeren hoe COVID-19, het nieuwe coronavirus van 2019, momenteel wordt behandeld in China. Voor lezers die mogelijk een dergelijke infectie hebben, neem contact op en raadpleeg uw huisarts, ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of het ziekenhuis. Neem voor meer informatie contact op met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Center of Disease Control (CDC) en de Food and Drug Administration (FDA).

Reference  1 :http://www.nhc.gov.cn/yzygj/s7653p/202002/8334a8326dd94d329df351d7da8aefc2/files/ b218cfeb1bc54639af227f922bf6b817.pdf

Reference 2 : https://mp.weixin.qq.com/s/lmnJnfJYoQ3dW5kG9XJ9nQ

Reference 3 : The following is the Guidance for Corona Virus Disease 2019 from the People’s Medical Publishing House (6th version in English): https://mp.weixin.qq.com/s/nOAmosQ4YqkXHKdJbBE9GA