vastendagen

Bewust eten
Minder is meer
50x kauwen
Kwaliteit
Timing en spijsvertering
Niet meer eten na 19.00 uur

 

 

TCM Meridiaan & Orgaanklok
Galblaas               23-1   uur
Lever                    1 – 3
Longen                 3 – 5
Dikke Darm         5 – 7
Maag                     7 – 9
Milt                        9 –11
Hart                      11-13
Dunne Darm       13-15
Blaas                     15-17
Nieren                  17-19
Pericardium        19-21
San Jiao (3warmer)  21-23
Qì van de kok, Happy cook Happy food Happy People

Vastendagen betekent Niet Snoepen
Niets eten is niet wat er met vasten wordt bedoeld. Niets eten is niet goed als je zwanger bent, zwak of voor kinderen.
Wil je afvallen en daarom vasten? Snoep dan niet en eet niet meer na 19.00 uur.De dagen voor en de op de dag van nieuwe maan en volle maan zijn heel gunstig om je lichaam te reinigen. Vasten betekent voornamelijk niet snoepen. Wel je gewone maaltijden gebruiken tenzij je een paar dagen in retraite en onder begeleiding bent. Thuis kun je vasten door niet te snoepen en zelfgemaakte soepen en stoofpotjes op je menu te zetten wat je lichaam voldoende hydrateert en voeding geeft.

De beste vastendag dit jaar is 18 december.

Download het Kidney-retraiteprogramma op de site www.maankalenderS.com

Eet gewoon niet teveel, wanneer je maag 70% gevuld is heb je een tevreden gevoel wat je tot na de maaltijd bij je houd. Neem bewust een hap en kauw (probeer eens 50x op een hap te kauwen en ervaar het verschil!!) het voedsel goed, zodat het lichaam niet overbelast raakt. Bovendien is kauwen zeer goed voor je kaken en gezichtsspieren. De vloeistoffen die vrij komen in je mond beschermen en versterken je maag en milt; het houdt je spieren soepel en vitaal. Door bewuster te eten kun je voeding als medicijn gebruiken.

Nieuwe maan is maandelijks een gunstige vastendag omdat je lichaam dan de kans krijgt een teveel aan gifstoffen af te voeren. Dat voorkomt extreem vasten in het voorjaar.Wassende maan is gunstig voor het opbouwen van Qi met voeding en oefeningen.
Volle maan is een gunstige vastendag om dat bloed en Qì op het hoogst zijn waardoor teveel eten of drinken al snel een opgeblazen gevoel geeft en stagnatie.
Afnemende maan is gunstig voor kleinere maaltijden en ontspanningsoefeningen.

Evaluatie van je voeding onder de MaagdMaan

Het volgende kan helpen wanneer je een gewoonte wilt veranderen, wilt af vallen, gezonder wil gaan eten of wil ontdekken wat je immuunsysteem versterkt. Ontbijten voor 9 uur in de ochtend zet je spijsvertering op het juiste tijdstip aan het werk.

Snoepdagen

Natuurlijk zijn er ook ‘snoepdagen’ en die vallen onder de Stiermaan en de Weegschaalmaan. Genieten van begin tot eind door zelf te bakken en ingrediënten toe te voegen die je lekker vind.

Geniet ervan!