weidetuin-A

EEN WEIDETUIN IN JE ACHTERTUIN

Nooit meer maaien met Engels gras
ZOYSIA TENUIFOLIA
MOODBOARD

 

Het ontwerp – Tuinaanleg en de maanfasen

tuinontwerpenOm tot een harmonisch ontwerp te komen kijk je naar de omgeving waarin het perceel ligt. Zijn er elementen die je wilt verdoezelen en/of benadrukken.
Bij een bestaande tuin het teveel aan plantengroei verwijderen. 4e kwartier.
Belangrijk is de bebouwing en plaatsing op je perceel.
Het woonhuis met uitzicht door je ramen op de tuin, de locatie van de woonkamer en keuken, garage en andere gebouwen en de hoofdingang naar de tuin

 

 • Bij de plantenkeuze is het belangrijk om rekening met de plaatselijke omstandigheden.
 • de grondsoort,
 • een winderige of juist een beschutte plek?
 • Is er veel schaduw of veel zon?
 • Hoe liggen de wettelijke bepalingen over de hoogte van erfafscheidingen?

Bij de aanleg van de eigen tuin zijn er regels waar rekening mee gehouden moet worden.
Het kappen van een boom gaat niet zomaar, daar moet een kapvergunning voor aangevraagd worden. Wanneer er bomen geplant worden moeten die twee meter binnen de eigen perceelgrens geplant worden.Ook aan de hoogte van een schutting zijn maximale maten verbonden. Bij de gemeente is hierover informatie op te vragen.

Het opmeten van het perceel.

Geduld is heel belangrijk voor een goed resultaat. De verleiding om bepaalde stappen over te slaan of niet nauwkeurig uit te voeren moet je negeren. De informatie uit de opname van het terrein legt de basis voor de tekening op schaal.

 1. A4 blocnote, geklemd op een plankje of andere harde ondergrond, dit vergemakkelijkt het maken van notities. gereedschap-B copy
 2. Potlood, goed geslepen.
 3. Meetlint, voor een extra lang meetlint kun je een touw nemen en daarin om de 50 cm een knoop leggen.
 4. Metalen pennen, tentharingen of bij redelijk droog weer satéstokjes.
 5. Kompas, of bij zonnig weer duidelijk op de tekening aangeven waar de zon midden op de dag (12.00 uur) staat. Vermeld datum en tijdstip op je tekening. De zon staat in elk seizoen op een andere plaats aan de hemel.

Wat je eerst binnenshuis kan doen is een schets maken van het terrein. Teken de vorm van het perceel, vierkant, rechthoekig of andere vorm. Teken daarin de woning en de andere gebouwen. Geef ook een uitbouw aan, een serre, schuur en veranda.

Ga nu naar buiten en meet de buitengrenzen van het perceel en vermeld die op de gemaakt schets. Dat de verhouding nog niet klopt geeft niet, dit is de basis informatie waarmee straks een duidelijke tekening op schaal wordt gemaakt.

Meet dan vanaf elke gevelhoek van de woning in een rechte lijn de afstand tot de perceelgrens. Doe dit ook met de andere gebouwen.

Voor bestaande bomen en struiken kun je de afstand bepalen door vanuit twee gevelhoeken te meten. Geef ook de (uiteindelijke) diameter van de boom of struik aan.

Ligging perceel

Geef de ligging van de tuin aan ten opzichte van de zon. Op een kadastertekening of een stadsplattegrond staat vaak de noordpijl aangegeven.

Belangrijk is ook om aan te geven welke uitzichten storend zijn en verdoezeld kunnen worden.

Tekening op schaal

Met behulp van de schets en de bijbehorende maten wordt de tekening op schaal gemaakt.

Benodigd materiaal:

 1. Ruitjespapier A3 formaat, of kalkpapier verkrijgbaar bij de kantoorboekhandel.
 2. Potlood en gum
 3. Schilders plakband
 4. Maak na afloop kopieën van de originele tekening.

Bekijk welke schaal het beste werkt met het formaat van de tuin. Een erg grote tuin is makkelijker te overzien op een vel papier wanneer de schaal 1:100 is.

Dit betekent dat 1 centimeter op papier in werkelijkheid een meter is.

Schaal 1:50 is 1 centimeter op papier en een halve meter in werkelijkheid.

 • Het voordeel is dat de onderdelen wat groter ingetekend kunnen worden en wat duidelijker zijn.
 • Maak een kopie van je originele tekening!
 • Op de kopie van de originele tekening kunnen ideeën uitgewerkt worden met de verzamelde informatie.

Op welke manier wil je je tuin beleven?

Romantisch Chang, Zen Praktisch Kindertuin  Moestuin  Kruidentuin  Bloementuin  Engelse tuin  Oosterse tuin  Zakelijke tuin of een combi van………….

Maangids voor de tuin cover-1Stel een lijst op van zaken die je in je (nieuwe tuin) wilt. Laat je inspireren door andere tuinen, tuinboeken, tijdschriften, vakantiefoto’s, jeugdherinneringen en eigen ideeën.

 

Wat de structuur bepaald:

 1. Terras, tegels zijn uit, een terras van Engels gras hoef je niet te maaien.
 2. Gazon
 3. Bomen voor schaduw en vogels
 4. Pergola (voor schaduw)
 5. Privacy
 6. Speelgebied
 7. (huis) dieren, konijnen, varkens, paarden,
 8. Vijver *
 9. Paden
 10. Afscheiding
 11. Kas
 12. Barbecue
 13. Zwembad
 14. Schommel, glijbaan, zandbak
 15. Baksteen, natuursteen

Praktische zaken:

 1. Nachtverlichting
 2. GFT bakken
 3. Compostbak
 4. Droogmolen/waslijn

 Beplanting:

 1. Bomen
 2. Coniferen (jeneverbes)
 3. Kruiden
 4. Struiken
 5. Groenten
 6. Fruit
 7. Rozen
 8. Eenjarige en tweejarigen

Ontwerptekening

Tuin ontwerpOp de ontwerptekening worden de ideeën ingetekend. Het is een plattegrond van bovenaf gezien. Alle gewenste elementen worden op deze tekening aangegeven. Het verloop van de paden, ligging van de vijver, speelruimte en terras, kortom de gewenste inventarisatielijst wordt hierop aangegeven. Ook eventuele hoogte verschillen worden aangegeven.

Beplantingsplan

Overzichtelijk is wanneer dit met nummers aangegeven wordt die op een aparte plantenlijst worden gezet met naam en aantal. Zoek ook kleur, bloeitijd, en verzorging hierbij op. Bij de keuze van planten kijken we ook naar de uiteindelijke afmetingen van de boom of plant. Elk seizoen verschijnen er weer nieuwe soorten op de markt. Wanneer we planten kiezen die in ons land en in onze omgeving voorkomen helpen we de planten, vogels en insecten om zich prettig te voelen in hun omgeving.

Lok vogels naar je tuin zoals de lijster die hosta’s beschermen omdat ze gek zijn op de slakken. Zorg voor een grote kei of helaas, tegel, die de lijster als aambeeld gebruikt.

Detailtekening

Voor een speciaal onderdeel in de tuin kan een aparte detailtekening handig zijn. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een vijver. Op de tekening kan de omtrek en de diepte duidelijk aangegeven worden.

Legenda

In een legenda rechtsonder op de tekening worden de gebruikte symbolen op de tekening verklaard.

Rechtsonder worden ook adres en plaats van de tuin vermeld en de datum waarop de tekening gemaakt is en de schaalaanduiding.

Bomen              diameter stam en vergeet de diameter van het bladerdak niet!
Heesters
Bodembedekkers
Gazon
Klinkers
Tegels
Lichtpunten
Rechtsboven op de ontwerptekening komt de noordpijl.

Bouwtekening

Van een woning is vaak een bouwtekening of een tekening van de architect te achterhalen. Wanneer de schaal overeenkomt is deze eenvoudig over te nemen. Geef op de tekening ook duidelijk aan waar de ramen, voordeur en de achterdeur zich bevinden. Een plattegrond van de benedenverdieping is voldoend. Controleer bij twijfel de maten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Noteren van de maten op de tekening.

Meetlijnen en uitzetlijnen worden door middel van een stippellijn aangeven. Het beginpunt wordt met een pijltje aangegeven.

Het uitzetten van een vijver.

VIJVER UITZETTENVanuit de gevel worden uitzetlijnen getekend. Rondom de vijver wordt een vierkant uitgezet met de lijnen A, B, C en D. Noteer de maat AB, BC, CD en DA. Deze lijnen raken de vijver op een punt en worden raaklijnen genoemd.

Met deze tekening kan buiten de vijver uitgezet worden.

Teken nu over de vijver een raster van lijnen met een tussenruimte van een meter bij een schaal van 1:100 of 50 cm bij een schaal van 1:50.

Vanaf de vier ABCD-lijnen kan de vijver ingemeten worden. Noteer bij elk meetpunt de maat. Door piketten en draad kan de exacte vorm van de vijver uitgezet worden.

Ook de gewenste diepte kan hierin aangegeven worden door de vijverrand op niveau nul te zetten en de gewenste diepte met een minteken aan te geven.

vijver

Hoogteverschillen

Een hoogteverschil wordt op de tekening aangegeven met p=100 wanneer het een verhoging is. Bij een ontgraving (kuil) wordt dit aangegeven met p= -60.

Een talud wordt opgemeten door de top, het hoogste gedeelte en de teen, het laagste gedeelte te meten. Wanneer de hoogte 2 meter is en het verloop 6 meter dan is de verhouding h : L = 2 : 6 of h : l = 1:3.

Het symbool wordt aangegeven door lange en korte streepjes. De korte streepjes teken je vanaf de bovenzijde en zijn 1/3 lang ten opzichte van de lange streepjes die helemaal doorgetrokken zijn. Bij een ontgraving zijn de korte streepjes vanuit het nul- niveau getekend.

In december zal het boek: Maan-Gids voor de tuin verschijnen.
Veel Plezier!!

tuin-C copy